C0080E1F-E14E-4496-AD5F-C366C696199A - - van Swaaij Cassastie & Consultancy - cassatieadvocaat - cassatie advocaat

De Waalbrug bezien vanaf de Waalkade op 21 maart 2019 (foto SvS, iPhone Pro Max)

Noviomagus. Deze week publiceerde de Hoge Raad zijn jaarverslag over 2019. Uit het verslag blijkt dat de Hoge Raad vorig jaar 328 civiele uitspraken gedaan heeft. Het verslag bevat een selectie van vijf arresten die belicht worden als zijnde van groot belang voor de rechtsontwikkeling en waarin rechtsvragen speelden met grote maatschappelijke betekenis.

Bovenaan in deze selectie staat het arrest over de aansprakelijkheid van de politie voor de schietpartij op 9 april 2011 in het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn (Tristan van der Vlis). Dit arrest is gewezen zowel in het cassatieberoep dat ik ingesteld heb voor vijftien winkeliers tegen het betreffende arrest van het Haagse Hof, als in het cassatieberoep dat hiertegen ingesteld is door de politie.

Het gaat om twee verschillende cassatiezaken, want geen van deze cassatieberoepen is een incidenteel cassatieberoep. In de zaak waarin de politie cassatieberoep ingesteld heeft, voerde ik verweer voor niet alleen de winkeliers, maar ook voor tientallen mensen die, anders dan deze winkeliers, overlijdensschade of letselschade geleden hebben en lijden, en die bij het arrest van het Haagse Hof wèl in het gelijk gesteld waren. Beide cassatiezaken heb ik gewonnen voor de partijen voor wie ik optrad. In het door mij ingestelde cassatieberoep namelijk casseerde de Hoge Raad, terwijl het door de politie ingestelde cassatieberoep verworpen werd. MEER

Een link naar ’s Hogen Raads jaarverslag staat HIER.