Foto.Waalbrug.27maart.2017 - - van Swaaij Cassastie & Consultancy - cassatieadvocaat - cassatie advocaat

De Waalbrug bezien vanuit de trein op 27 maart 2017 (foto SvS, iPhone 7)

Noviomagus. In de editie van het NJB van komend weekend staat een fraai Vooraf van Ybo Buruma.

Welke zot?

Hij vraagt zich af „welke zot”  in dat ’top 10′-lijstje van Harbers noteert  1) winkeldiefstal, 2) zakkenrollerij, 6) overige (eenvoudige) diefstal, 9) diefstal fiets.

Borges

Buruma vergelijkt die notering met de categorisering van dieren die de Argentijnse schrijver Borges ooit maakte (de vindplaats lees je in het Vooraf):

„a) dieren die toebehoren aan de keizer, b) gebalsemde, c) getemde, d) speenvarkens, e) zeemeerminnen, f) fabeldieren, g) zwerfhonden, h) degene die in deze classificatie zijn opgenomen, i) degene die tekeergaan als dwazen, j) ontelbare, k) degene die getekend zijn met een heel fijn kameelharen penseel, l) et cetera, m) degene die net een vaas hebben gebroken, n) degene die in de verte op vliegen lijken”.

Buruma’s verbijstering en irritatie

Buruma heeft het met zoveel woorden over zijn verbijstering en irritatie. Hij wijst onder meer op het wezenlijke verschil tussen ruwe gegevens en informatie.

Lezing van voornoemd Vooraf – het heeft als opschrift „De verdoezelde cijfers: fake nieuws of ruis?” – zij van harte aanbevolen. Een link staat HIER.