foto.Fiets.Debbie

Foto Debbie Bernasco (iPhone 5)

Al weer ruim drie jaar werk ik vanuit Van Swaaij Cassatie & Consultancy.
Juist omdat in mijn cassatiepraktijk vrijwel alle gesprekken resp. besprekingen met opdrachtgevers telefonisch plaatsvinden, kan ik het me prima veroorloven om bijna iedere dag gewoon in vrijetijdskleding naar kantoor te gaan.
Vind dat wel zo relaxed.

Ins en outs van de juridische garderobe

Lees vandaag een een stuk in het Advocatenblad (mei 2014, blz. 61 e.v.) over ins and outs van de juridische garderobe met als titel “Pleidooi tot maatwerk”. Vind het de moeite van het lezen waard.

Pak dragen, maar geen das

Toen ik nog elders werkzaam was in de advocatuur, was het dragen van een pak en bijbehorende das de norm. Een pak dragen vind ik prima, maar een das vind ik gedoe. Herinner me dat ik als stagiaire op een ochtend de lift binnen stapte en dat een oudere compagnon opmerkte dat ik er frivool uitzag, ofschoon ik een pak droeg. Het frivole zat ‘m louter in het niet tevens dragen van een das. Ik ben daarom gauw gestopt met het dragen van een das. Niet om een statement te maken of om een of andere politieke overtuiging uit te dragen, maar gewoon omdat het niet praktisch is. Letterlijk een strop om je nek, en je moet constant opletten dat er bijvoorbeeld geen koffievlek op komt. Een overhemd doe je zo in de wasmachine, maar een das niet, en laten stomen is geen optie, want daar wordt een zijden das zichtbaar slechter van.

Every day casual?

foto.CasualFriday

Foto Charlotte Schoemaker (iPhone 5s)

Bij menig advocaat komt het voor dat hij/zij voor de betreffende dag geen afspraken met een (potentiële) cliënt heeft staan en louter op kantoor is om het  bureau met zaken bezig te zijn. Is er dan eigenlijk wel een goede reden om in pak naar kantoor te gaan?

Wat mij betref niet. Let wel: voor het geval dat het toch nodig mocht zijn, kun je natuurlijk een pak klaar hebben hangen. Vind het bijzonder aangenaam om vrijwel iedere dag gewoon lekker casual resp. in vrijetijdskleding naar kantoor te gaan. Voor mij is het derhalve niet zozeer casual friday, als wel (veeleer) every day casual.

Maar ik heb (gelukkig) ook niet te maken met een ‘DB’ en allerlei lieden op kantoor die je duidelijke boodschappen geven dat je geacht wordt toch in pak (met das) naar kantoor te komen.

Het is mooi om een eigen kantoor te hebben.