Noviomagus. ‘Vandenberg’ is de titel van het eerste album van de begin jaren tachtig opgerichte band Vandenberg. Die elpee draaide ik bijna grijs. Ik was bijzonder enthousiast over en gefascineerd door de melodieuze hardrock en vooral het – magistrale – gitaarwerk van Adje van den Berg op zijn Gibson Les Paul en Marshall-gitaarversterker.

Een impressie zie je hieronder (YouTube). De waanzinnig goede gitaarsolo – het gaat om het fraaie nummer Too late to stop the train – start op 2.55 minuten. 

Vandenberg is terug in een nieuwe bezetting

Gisteren kwam het verheugende nieuws tot mij dat Vandenberg weer terug is. Adje (tegenwoordig Ad) van den Berg heeft de band heropgericht met nieuwe muzikanten, onder wie Ronnie Romero als zanger. Hij heeft de afgelopen jaren een grote reputatie met opgebouwd met  Rainbow, de band van Ritchie Blackmore, die gitaar speelde in Deep Purple. Ik vind Romero overtuigend als zanger. Spreekt me veel meer aan dan de minder internationaal klinkende Bert Heerink, zanger van Vandenberg in de jaren tachtig. MEER

Het nieuwe album van Vandenberg heet 2020. Het komt uit op 29 dezer. Wat ik ervan gehoord heb, klinkt goed.