Foto.GijsMakkink - - van Swaaij Cassastie & Consultancy - cassatieadvocaat - cassatie advocaat

Gijs Makkink (foto SvS, iPhone Xs Max)

Noviomagus. Vorige week vrijdagmiddag (12 dezer) was ik, daartoe uitgenodigd, aanwezig in ‘s Hogen Raads grote zittingszaal. Hier vonden  festiviteiten plaats in het kader van het afscheid per 1 mei a.s. van Vino Timmerman – na zestien jaar – als Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad. Vino ken ik nog uit mijn tijd in Groningen, met name die als promovendus.

Symposium

De rol van de rechter in het ondernemingsrecht. Dit was het onderwerp van een door de Vereeniging Handelsrecht in samenwerking met de Hoge Raad georganiseerd symposium in het kader van Vino’s afscheid.

Fraaie voordrachten werden gehouden door – onder anderen – Maarten Kroeze, raadsheer in de Hoge Raad, en Gijs Makkink, voorzitter van de Ondernemingskamer.

Op Vino toegesneden toespraken

Vino werd toegesproken door onder anderen Jos Silvis, de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad en door Maarten Feteris, ‘s Hogen Raads president. Laatstgenoemde maakte nog een mooie grap die verband houdt met het feit dat Vino, opgegroeid in Rotterdam, fan is van Feyenoord.

Terugblik van een vertrekkend Advocaat-Generaal

Ten slotte blikte Vino terug. Vino vertelde onder meer dat hij erbij was in 1970 in Milaan, toen Feyenoord daar de Europacup I won. Vino vindt de baan van Advocaat-Generaal de mooiste die er is. Vino vertelde onder meer over de door hem in twee weken tijd genomen conclusie in de zaak van ABN Amro Bank N.V. en de verkoop van LaSalle (2007). Ook vertelde Vino dat hij in zijn jaren als Advocaat-Generaal altijd afstand gehouden heeft tot cassatieadvocaten en leden van de Hoge Raad. Dit om volledig onafhankelijk te zijn en te blijven.

Vino gaat overigens niet helemaal weg als Advocaat-Generaal. Hij wordt namelijk Advocaat-Generaal in buitengewone dienst.

Ten slotte

Het was een mooie bijeenkomst. Vele promoti van Vino waren erbij. Maar liefst 40 mensen zijn bij Vino gepromoveerd. Ook waren er – het kan niet verbazen – onder meer leden en oud-leden van de civiele kamer van en Advocaten-Generaal en oud-Advocaten-Generaal bij de Hoge Raad, alsmede diverse  hoogleraren Ondernemingsrecht.

Na afloop van de bijeenkomst was er een borrel. Altijd leuk om dezen en genen weer of voor het eerst te spreken.