Noviomagus.  Eerder op deze blog is aandacht besteed aan het fraaie, innovatieve proefschrift van Lotte Meurkens over Punitive Damages. Lotte verdedigt deze dissertatie op 19 december a.s. te Maastricht. Haar promotores zijn prof. mr. T. Hartlief en prof. mr. G.E. van Maanen. MEER Deze 19de december speelt ’s avonds op het promotiefeest de Sjef van Swaaij Proefschrift Bluesband. In beginsel alleen op promotiefeesten treedt de Sjef van Swaaij Bluesband op onder de naam Sjef van Swaaij Proefschrift Bluesband.  In beginsel, want in in juni 2000 trad de Sjef van Swaaij Proefschrift Bluesband niet op tijdens een promotiefeest, doch tijdens een feest ter gelegenheid van de zogeheten vakgroepdagen (alle resp. de meeste vakgroepen Burgerlijk recht van het land) te Leiden. Daar, in hartje Leiden, speelde de band onder meer het nummer Er gaat niets boven Groningen. Het refrein (“Er gaat niets boven Groningen”) werd massaal meegezongen.

Foto.CafeDePeuk

Live in Café De Peuk, juni 2000

De laatste keer dat de Sjef van Swaaij Bluesband onder de naam Sjef van Swaaij Proefschrift Bluesband optrad was op 20 april 2006, namelijk op het promotiefeest van Theo de Jong. Eerder speelde de band op het promotiefeest van Arine van der Steur en op dat van Frits-Joost Beekhoven van den Boezem. Overigens heeft de Sjef van Swaaij Bluesband ook eens, eenmalig, onder de naam Het Nieuwe Sjef van Swaaij Bluescollectief opgetredenDat was in september 2000 in Café De Peuk te Bussum.

Wanneer was het allereerste optreden van de Sjef van Swaaij Proefschrift Bluesband?

Op 13 januari 2000 trad de Sjef van Swaaij Proefschrift Bluesband ’s avonds op. Het was de allereerste keer dat dit bandje onder deze naam optrad. Het was mijn promotiefeest. Eerder namelijk op die dag promoveerde prof. mr. C.J.H. Brunner mij tot Doctor in de rechtsgeleerdheid. Het feest werd gehouden in de voormalige atoomschuilkelder in hartje Groningen. MEER

Proefschriftbluesband

Als kersverse Doctor in de rechtsgeleerdheid live op 13 januari 2000 in de voormalige atoomschuilkelder, hartje Groningen

Met welk nummer wordt geopend op het promotiefeest van Lotte Meurkens?

Ongetwijfeld zal tijdens de eerste set gespeeld worden het onmiskenbaar werkelijk autobiografische nummer Ik heb de Proefschriftblues. Het zal op 19 december a.s. niet als eerste nummer gespeeld worden. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid namelijk zal als eerste op de setlist voor die avond staan het nummer Ik werd vanmorgen wakker. Met dit nummer opende de Sjef van Swaaij Proefschrift Bluesband ook op voornoemd promotiefeest van Theo de Jong (dus: 20 april 2006). Het is te zien en te horen op onderstaande video. De kwaliteit van beeld en geluid is zeker niet optimaal, maar toch. Voorts is het een ongepolijste versie – foutjes zijn niet gecorrigeerd.

De tekst van “Ik werd vanmorgen wakker”

Foto.BrabantBlack

Live in een feesttent te Uden, 2008 – geen promotiefeest (foto George Pfister)

(Tekst: Sjef van Swaaij)

“Ik werd vanmorgen wakker en ik wist het al meteen.
Ik werd vanmorgen wakker, ik had de blues om me heen.
En ik stapte uit bed met het verkeerde been

Ik keek in de spiegel, ik vroeg me af of iemand me wel mag.
Ja ik keek in de spiegel, ik was helemaal van slag.
Vanmorgen dacht ik, dit wordt een klotedag.

Maar tegen een uur of vier kreeg ik vanzelf weer plezier.
Ja tegen een uur of vier kreeg ik vanzelf weer plezier.
Ik ging aan het bier, en wist straks zie ik jullie hier.

Maar morgen word ik wakker met de blues om me heen.
Ja morgen word ik wakker met de blues om me heen.
En ik stap weer uit bed met het verkeerde been.”

De vonk is weg

Ongetwijfeld wordt op de komende 19 december ook gespeeld het nummer De Vonk is weg. Hiervan een fragment (eveneens 20 april 2006).