Stieler, Joseph Karl: Beethoven mit der Missa solemnis Ölgemälde, 1819

Stieler, Joseph Karl: Beethoven mit der Missa solemnis Ölgemälde, 1819

Muziek. Op deze weblog besteed ik er aandacht aan, omdat ik nu eenmaal een muziekliefhebber ben, en mijn enthousiasme graag met je deel. Of het nu gaat over Eric Clapton, The Rolling Stones, de hardrock van AC/DC, de boerenrock van Normaal, of pianomuziek van Franz Schubert, ik luister er allemaal even graag naar. En ik geniet met volle teugen. En deel het graag met je.

Ludwig van Beethoven

In mijn Groningse studententijd luisterde ik steeds meer naar Beethoven. In het bijzonder naar zijn 32 pianosonates,  vijf pianoconcerten en negen symfonieën. Krachtig, evenwichtig, energiek en gewoon hartstikke mooi.

Pianosonate 32, derde deel, minuut 17.12

Nog vaak luister ik naar Beethovens Pianosonate nr. 32, gespeeld door Daniel Barenboim. Op onderstaande video zie en hoor je een fragment van het derde deel.
Vind het indrukwekkend. Hier hoor je hoezeer Beethoven zijn tijd ver vooruit was. Geweldig vind ik het. Vanaf 17.12 minuut hoor je iets heel bijzonders, iets wat, vind ik, werkelijk briljant, fenomenaal, is.
We vallen het derde  deel binnen in zijn vijftiende minuut. Neem even de tijd om te luisteren, en geniet dan van de apotheose. Je kunt zonodig ook direct naar 17.12 gaan, maar luister!