Foto.Gelredome

Gisterenavond in het Gelredome (foto SvS)

Noviomagus. Twaalf jaar oud was ik toen Oerend hard zo’n enorme hit was. De daarop volgende hits waren nummers als Alie, Ik mos pissen, Hendrik Haverkamp, en Marie.
Pas na deze hits woonde ik voor het eerst een optreden bij van Normaal. Ik was toen zestien. Dat optreden vond plaats in een feesttent in Raalte tijdens de Stöppelhaene (Sallands oogstfeest). De band had toen net weer een nieuwe hit,  met het nummer Net as gisteren. Het was een geweldig optreden. Ik stond vooraan en was zwaar onder de indruk. De enorme kwaliteiten van Bennie Jolink als entertainer, de enorm enthousiaste menigte en de geweldige muziek. Na afloop gaf Jolink de mensen op de eerste rij vooraan, onder wie ik, allen een hand. Dat kwam heel goed op me over. Gewoon een zelfverzekerde en hartelijke kerel, die Jolink.
In de jaren erna woonde ik ook nog andere optredens van deze Achterhoekse band bij. Een keer toen net de elpee Deurdonderen uit was. En een keer daarna, toen net het nummer Heidi een hit werd. Iedere keer vond ik het geweldig. Genieten van goede muziek en een prachtige show van een band die haar publiek goed in de hand heeft en enthousiasmeert.

Gelredome.3

Gisterenavond in het Gelredome tijdens Normaals laatste optreden (foto SvS)

Tijdens mijn studietijd in Groningen en nog wat jaren erna volgde ik de band op afstand en droeg haar intussen immer een warm hart toe.  Vanaf 1997 – kort na de release van de cd Krachttoer – woonde ik weer optredens van de band in feesttenten bij. In het vorige decennium ging de band ook in theaters spelen. Ook dat was entertainment en zeer de moeite waard.

Bennie bedankt!

Ik ben blij dat ik er gisteren bij was: het laatste optreden van deze legendarische band. Het was prachtig. Maar tegelijk ook ontroerde het me en dat doet het nog steeds. Het besef dat een tijdperk nu toch echt voorbij is. Ik herinner me dat Bennie Jolink vanaf ongeveer 2000 in de media herhaalde malen een voorbeeld nam aan de Rolling Stones, die (gemiddeld) toch een paar jaar ouder zijn dan Jolink en die nog wèl blijven optreden. Jammer dat de fysieke gesteldheid van Bennie Jolink hem, thans pas 69 jaar oud, noopte om ermee op te houden. Mooi was het dat het stadion scandeerde Bennie bedankt, Bennie bedankt, Bennie Bennie Bennie bedankt. Jolink heeft mij door de jaren laten zien wat entertainen is en hoe creatief hij daarin was. Ik heb iedere keer weer genoten van de optredens van Normaal. Hulde aan deze geweldige band en in het bijzonder haar voorman.

Laatste keer Oerend hard

Verslag laatste optreden Normaal

Een goed verslag – Omroep Gelderland – lees je HIER.