Robert JohnsonDe op afstand meest gewaardeerde bluesgitarist is Robert Johnson (1911-1938). Hij is ook de eerste bluesgitarist van wie geluidsopnamen gemaakt zijn.

Zijn (vrijwel) ongeëvenaarde spel vormt het onmiskenbare referentiekader voor iedere bluesgitarist.

Van Robert Johnson  wordt gezegd dat hij zijn ziel aan de duivel verkocht heeft teneinde zo fabuleus de blues te kunnen spelen. Het is het bekende thema van Faust.

De doodsoorzaak was vergiftiging. Robert Johnson overleed toen hij 27 jaar oud was. Hij behoort daarmee tot het illustere gezelschap van grote, in hun 28e levensjaar overleden artiesten. Meer over Robert Johnson lees je HIER.

Robert Johnson inspireert gitaristen die de blues spelen

sjefspeeltgitaar.jpg

Foto Rob van de Peppel

Robert Johson speelde op een The Gibson.
Op de foto hiernaast zie je me op een gitaarbeurs te Groesbeek eveneens met een The Gibson (tegenwoordig: Gibson). Deze gitaar is niet precies van hetzelfde type als de gitaar van Robert Johnson, maar komt aardig in de buurt ervan.

De blues speel je er als vanzelf op. En je creëert er die sound mee die je hoort uit de gitaar van Robert Johnson.  Niet aangeschaft intussen, want de vraagprijs (€ 3.400) leek me toch duidelijk boven de marktwaarde. Maar ga het toch uitzoeken, want zo’n gitaar wil ik toch wel graag hebben.

Eric Clapton over Robert Johnson

Interessante opmerkingen maakt Eric Clapton in een interview rondom de opnames van zijn “Sessions for Robert Johnson”.