foto.buizenversterker

Foto SvS (iPhone 5s)

Als muziekliefhebber laat ik in mijn luidsprekers thuis in de woonkamer al jarenlang aansturen door een buizenversterker. Nee voor mij geen transistoren. Buizen klinken veel beter. Zo speel ik als gitarist, als ik niet een akoestische gitaar maar een elektrische gitaar bespeel, ook al decennia over buizenversterkers (aanvankelijk Marshalls en nu Fenders).

Ruim tien jaar geleden bouwde Dick van de Merwe een buizenversterker voor me: Stanley, die zowel voor- als eindversterker is.

stanley_helemaal

Stanley, gebouwd door Dick van de Merwe (foto: Dick van de Merwe)

Op de bovenste foto zijn de trafo’s afgeschermd door zware beschermkappen. Op foto daaronder (hier direct boven) ontbreken deze beschermkappen en zie je trafo’s open en bloot op de versterker.

Compromisloos als het gaat om kwaliteit

Dick, ooit mijn buurman, en ik zijn al lange tijd muziekvrienden van elkaar. Dick is een fervent muziekliefhebber en weet werkelijk alles van buizenversterkers.
Hij bouwt ze zelf en inspireert vele andere buizenliefhebbers, onder wie menig elektrotechnisch ingenieur en hoogleraar in een technisch vak als natuurkunde. Het kan daarom niet verbazen dat Dick bij velen, onbetwist buizenexpert als hij is, bekend is onder de naam TriodeDick. Wat mij enorm aanspreekt – en dat zal niet verbazen – is dat met Dick geen compromissen te sluiten zijn als het gaat om kwaliteit.

www.audio-creative.nl

TriodeDick is samen met Marco Bouwer de drijvende kracht achter de drukbezochte website audio-creative.nl. Een bezoek aan deze succesvolle en inspirerende website beveel ik je van harte aan.

The General II

Momenteel bevindt voornoemde versterker Stanley zich voor een onderhoudsbeurt bij TriodeDick. Hij heeft, opdat ik de tijd met buizengeluid doorkom, een recent door hem gebouwd topmodel eindversterker en een separate voorversterker (uiteraard ook buizen) bij mij thuis neergezet. De eindversterker draagt de naam The General II en maakt het ook waar. Op de foto hieronder zie je dit topmodel.

The-General-II-op-rek_thumb

The General II (foto Dick van de Merwe)

 

Wat genieten is het van het superieure geluid. Buizen in optima forma.

Keramische luidsprekers

Het geluid komt uit keramische luidsprekers. Deze luidsprekers heb ik twee jaar geleden op de kop kunnen tikken (dankzij een tip die ik kreeg van TriodeDick). De verkoper had ze thuis staan, maar – zo vertelde hij – zijn nieuwe vriendin vond de kasten te groot.
Tja. Ik spin er garen bij.

Hoe lang mag het duren?

Stanley is weer klaar voor gebruik, meldde TriodeDick me zeer recent. Dat is een mooi bericht natuurlijk. Ook fijn dat Stanley door TriodeDick zo goed verzorgd wordt.

Intussen hoop ik maar dat The General II nog even zijn geweldige werk bij mij thuis in de huiskamer mag blijven doen. We zullen zien.