In de komend weekend verschijnende editie van het Nederlands Juristenblad staat een fraai Vooraf van Peter Wattel.
Dit Vooraf heeft als opschrift: “De fiscus en het slachtoffer.”
En nee, ik lees menig Vooraf niet. De enige Voorafs die ik iedere keer lees, en waarop ik me ook verheug, zijn de Voorafs van Coen Drion en Ton Hartlief, waarin immers het Burgerlijk recht, in het bijzonder het Vermogensrecht, centraal staat.

Het Vooraf van Peter Wattel

NJB LogoHet lezen van voornoemd Vooraf van Peter Wattel beveel ik je evenwel van harte aan. Wattel laat zien dat de fiscus er als de kippen bij is om beslag te leggen op bijvoorbeeld gelden die iemand verduisterd heeft en die de fiscus ziet als inkomsten van die crimineel. Degene wiens geld verduisterd is, heeft het nakijken (gezien de superpreferenties van de fiscus en 100% boete etc.). De Hoge Raad fiatteert dat, zo laat Wattel zien.  Hij werpt de vraag op of het niet anders geregeld moet worden. Een link naar Wattels Vooraf staat HIER.

Bredere context

OLYMPUS DIGITAL CAMERA.2

Ingeborg Haazen

Toen ik dat Vooraf las, moest ik denken aan hoe ons Burgerlijk recht om gaat met bijvoorbeeld winst uit onrechtmatige daad. Een fraai en onvolprezen WPNR-artikel hierover (“Schade in een niet-rechtmatig belang”) van Ingeborg Haazen is eerder op deze weblog gepubliceerd. MEER.