Ton Hartlief

Aanstaand advocaat-generaal Ton Hartlief

Noviomagus. Op rijksoverheid.nl is nog geen uur geleden het volgende bericht geplaatst:

Benoeming advocaten-generaal Hoge Raad

Mevrouw mr. R.H. de Bock en de heer prof. mr. T. Hartlief worden advocaat-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. De ministerraad heeft besloten hen voor te dragen op voorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Mevrouw De Bock (1964) begint 1 februari 2016 bij de Hoge Raad. Op dit moment is zij senior raadsheer in het gerechtshof Amsterdam.

De heer Hartlief (1966) gaat vanaf 1 april 2016 aan de slag bij de Hoge Raad. Nu is hij werkzaam als hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Maastricht”

De Hoge Raad en de procureur-generaal hebben een geweldige zet gedaan om het daartoe te leiden dat de ministerraad de nummer 1 van het aansprakelijkheidsrecht, Ton Hartlief, tot advocaat-generaal benoemd heeft. Het schijnt mij toe dat ook de benoeming van mevrouw Ruth de Bock tot advocaat-generaal een uitstekende zet is.

Ton Hartlief promoveerde in 1994 aan de RU Groningen bij prof. mr. C.J.H. Brunner op een proefschrift met de bondige titel Ontbinding. Hij werd in 1996 benoemd tot hoogleraar aan de toen nog Rijksuniversiteit Leiden. Hartlief was toen pas 29 jaar oud. Sinds 2001 is hij hoogleraar te Maastricht. Vandaag is hij (dus) benoemd op die eervolle positie. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat de Hoge Raad, die in het verleden niet zelden door Hartlief zo kritisch gevolgd is, zich door zo’n kanon laat adviseren. Een link naar rijksoverheid.nl staat HIER.