Noviomagus. Dit weekend zowel de zaterdag en de zondag overdag op kantoor gewerkt. MEER Gelukkig is dat geen vaste prik, maar af en toe hoort dat erbij. Het resultaat is dat overmorgen, woensdag 29 dezer, in twee geheel van elkaar verschillende zaken cassatieberoep ingesteld wordt.

foto.Kkazerne.5

Krayenhoffkazerne (foto SvS)

Vooraf van Coen Drion

Intussen lees ik het door Coen Drion geschreven Vooraf in de editie van het NJB van komend weekend, waarvan lezing zoals steeds (net als de Voorafs van Ton Hartlief) van harte aanbevolen zij.

Haviltexmaatstaf

Volgens Drion valt er op zichzelf veel voor te zeggen voor het serieus nemen van grote en goed geïnformeerde commerciële partijen die een ingewikkelde overeenkomst hebben gesloten en die de moeite hebben genomen om die gedetailleerd vast te leggen, vaak met de (niet gratis) bijstand van externe juristen, en aldus  ook voor een terughoudende toepassing van de redelijkheid en billijkheid in de diverse rollen.
foto.Kkazerne.4

Krayenhoffkazerne (foto SvS, iPhone 5s)

Drion  houdt intussen graag vast aan de Haviltexmaatstaf: het zonder meer als vaste hoofdregel centraal stellen van bewoordingen in een contract kan vooralsnog  niet de te prefereren benadering zijn volgens Drion. Weliswaar pleit er veel voor het serieus nemen van grote en goed geïnformeerde commerciële partijen die een ingewikkeld contract overeenkomst hebben gesloten en die de moeite hebben genomen om die gedetailleerd vast te leggen, vaak met de (niet gratis) bijstand van externe juristen.  Maar, het zonder meer als vaste hoofdregel centraal stellen van bewoordingen in een contract waarbij partijen niet werkelijk van de hoed en de rand heeft geweten, mag van Drion in elk geval thans nog geen uitgangspunt zijn. MEER