Slide close

Foto Rob van de Peppel

Dat op deze weblog geregeld aandacht besteed wordt aan muziek, heeft als reden dat ik, behalve jurist pur sang, muziekliefhebber ben.

Stalen gitaar en glazen buisje

Hij beheerst het ambacht. Een muzikant pur sang. Ditmaal deel ik graag met je de akoestische blues van Keb Mo. Vind hem namelijk enorm goed en inspirerend met zijn ambachtelijke  muziek. Ik luister er geregeld naar en zijn muziek staat ook in mijn iPhone.
Officieel is Dobro een merknaam, zoals Luxaflex. Gitaristen doelen ermee op een akoestische gitaar die in plaats van een klankkast van hout (palissander bijvoorbeeld) een ijzeren resp. stalen klankkast heeft. Met zo’n klankkast krijg je meer volume. In de tijd dat er nog geen elektrische gitaren waren, was dat een voordeel, omdat de gitarist die in een band speelde qua volume niet mee kon komen met de drummer of saxofonist als hij een gitaar met houten klankast had.
Op de eerste video hieronder zie je Keb Mo met zo’n gitaar. Hij speelt slide: met een glazen buisje om de ringvinger of pink van de linkerhand (ik gebruik mijn ringvinger ervoor).

 

Intussen inspireert Keb Mo me om ook slide te spelen. Op de video hieronder – deze is een jaar geleden gemaakt door Rob van de Peppel – zie je dat.

 

 

Sjef van Swaaij Bluesband live

Een optreden in april 2006 tijdens een promotiefeest in Groningen.