Logo_NRC_Handelsblad

 

In een weblogbericht eerder deze week – MEER – verwees ik naar een fraai stuk van Bas Heijne in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag.

Heijne reflecteert op het debat vorige week rond Plasterk, de motie van wantrouwen. en heeft het over een “intellectueel tekort” bij Haagse politici.

Bos: Bas als Louis van Gaal (‘Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?’)

logo.Volkskrant.Head

In de Volkskrant gaat Wouter Bos op dat stuk van Heijne in.
Bos prijst Heijne om zijn eruditie en knappe analyses om vervolgens aan de hand van zijn (Bos’) ervaring te betogen dat Heijne, waar deze zich op dat ‘intellectueel tekort’-standpunt stelt, zich schuldig maakt aan salonpopulisme.

Mooi en vermakelijk zoals Bos schrijft.

Toch heeft Heijne een punt

Bos zet uiteen dat je in Den Haag zelfs met een ‘intellectueel overschot” maar weinig bereikt als je niet weet om te gaan met de Haagse werkelijkheid van onder meer de media die (vooral) ook gericht zijn op rellerige incidenten. Geloof ik wel. Bos noemt Bas Heijne de Louis van Gaal (‘Ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo dom?’) der columnisten, althans wijst erop dat Heijne dat snel dreigt te worden.

Weliswaar is bij Wouter Bos zelf onmiskenbaar geen sprake van een intellectueel tekort, maar kan dat ook met juistheid gezegd worden van het gemiddelde lid van de Tweede Kamer? Ik ben er niet van overtuigd dat deze vraag in bevestigende zin beantwoord moet worden.

Link

Een link naar het stuk van Wouter Bos staat HIER.